Nejlepší chléb se peče v kroměřížské pekárně AVOS a.s.
18. ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb - Chléb roku 2012 - se uskutečnil ve čtvrtek 7. června v Pardubicích. V kategorii „Řemeslný chléb roku“ zvítězil chléb z pekárny AVOS a.s. Kroměříž. Po loňské finálové účasti, chleba z pekárny AVOS, tak byl letošní ročník korunován zaslouženým vítězstvím.
Deset odborníků hodnotilo kromě chuti chleba také jeho vůni, kůrku, střídku a samozřejmě také vzhled a objem. Soutěž o nejlepší chléb České republiky pořádá tradičně Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR jako součást Dnů chleba.
Řemeslný chléb je vyráběn s větším podílem ruční práce než tzv. chléb konzumní, podle tradičních receptur a postupů starých tisíce let. Při jeho výrobě se používají přírodní kvasy.
Pšenično-žitný kmínový chléb
Chléb roku tisková zpráva (PDF)